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1  Overview 
 

A Background 
 

On May 27, 2008, Notice CRP-598 provided policy and procedure for the voluntary 
modification of CRP contracts for critical feed use.  Additionally, a conference call was 
conducted to provide additional information and answer questions.  
 

B Purpose 
 

This notice provides common questions and answers for critical feed use. 
 

2  Delegation of Authority 
 

A COC Delegation 
 

This notice provides CED authority to approve CRP-1M if COC delegated authority to CED 
to approve CRP-1.  
 

3  Action 
 

A County Office Action 
  
 County Offices shall read and follow the provisions of this notice. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Disposal Date 
 
January 1, 2009 

Distribution 
 
State Offices; State Offices relay to County Offices 
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Notice CRP-600 



 Notice CRP-600 Exhibit 1 
 
Critical Feed Use Questions and Answers 
 

Q1: Is there a reference about using a manual CRP-1M as provided in the notice exhibit or 
printing an automated CRP-1M? 

 
A1: On May 28, 2008, software to complete and print an automated CRP-1M was provided to 

County Offices in Information Bulletin No. 4442.  County Offices should complete and print 
the automated CRP-1M for COC approval.  A manual CRP-1M should only be used at times 
when the computer is not available. 

 
Q2: If 50 percent of a field is hayed under critical feed use provisions, can the remaining 

50 percent be hayed or grazed under managed or emergency provisions? 
 
A2: No.  50 percent of a field must remain unhayed for wildlife.  Additionally, producers may 

not use multiple options such as emergency grazing followed by critical feed use on the same 
acreage. 

 
Q3: Will software be released before June 2, 2008? 
 
A3: On May, 28, 2008, software was released with Information Bulletin No. 4442. 
 
Q4: Emergency haying authority allows haying on 50 percent of a field or contiguous fields.  

Notice CRP-598 does not say “or contiguous fields”.  Was this an oversight? 
 
A4: No.  Emergency haying provisions do not govern critical use.  Producers using critical feed 

use may only hay 50 percent of a field. 
 
Q5: If a county implements critical feed use in June, will DAFP accept requests for emergency 

haying and grazing later? 
 
A5: Requests for emergency haying and grazing, submitted according to 2-CRP, Part 13, 

Section 2, will be considered. 
 
Q6: If a field was hayed or grazed under managed provisions last year or the year before, will this 

preclude it from being hayed or grazed under critical feed use? 
 
A6: No.  Any eligible field may be hayed or grazed under critical feed use provisions, including 

the provision requiring a conservation plan, according to Notice CRP-598 regardless of 
whether it was hayed or grazed in previous years. 

 
Q7: Will critical feed use be counted towards the managed haying and grazing rotation? 
 
A7: Because there were substantial changes made in the Farm Bill, State and County Offices will 

be notified when this determination is made. 
 
Q8: Who must sign CRP-1M and the conservation plan; owners, operators, all persons with a 

share greater than zero? 
 
A8: CRP-1M is a modification of the CRP contract.  All signatories, including those with zero 

shares, must sign CRP-1M and the modified conservation plan. 
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 Notice CRP-600 Exhibit 1 
 
Critical Feed Use Questions and Answers (Continued) 

 
Q9: Who may hay or graze eligible CRP acreage under critical feed use? 
 
A9: Anyone may harvest hay or graze eligible acres under critical feed use provisions.  For 

example, while this is not the intent of critical feed use, if a municipality is buying hay for 
mulch for new grass seedings, hay harvested from eligible acres may be used for this purpose 
under critical feed use. 

 
Q10: Can a CRP participant harvest hay under critical feed use provisions and sell it for as much 

as they want? 
 
A10: Yes.  There are no restrictions about price for hay under critical feed use provisions. 
 
Q11: What program code do we use for collecting critical feed use payments?  When will we get 

it? 
 
A11: The instructions for collecting payments according to 3-FI, paragraph 62, do not require a 

program code for taking the collection.  This issue will be addressed in a future notice. 
 
Q12: Must it be the CRP participant that pays the $75 or can anyone pay? 
 
A12: FSA policy allows for collections from any party willing to pay the fee.  County Offices are 

reminded that CRP-1M shall not be approved until the fee is received. 
 
Q13: Some contracts have reached the year in which mid-contract management would be 

conducted.  If a participant participates in critical feed use will this satisfy the mid-contract 
management requirements? 

 
A13: Yes, provided the haying or grazing is conducted in a way that meets the mid-contract 

management requirements of the conservation plan. 
 
Q14: As a follow-up to Q13, would cost-shares be paid for items such as temporary fences? 
 
A14: No.  Using critical feed use to satisfy mid-contract management would be treated the same as 

using managed haying or grazing. 
 
Q15: During the conference call, it was stated that approving CRP-1M could be delegated to CED. 

Is this a separate delegation or if CED has authority to approve CRP-1 and other CRP 
authorities can it be assumed they have authority to sign CRP-1M? 

 
A15: See paragraph 2.  CED’s that have been delegated authority to approve CRP-1’s have the 

authority to approve CRP-1M’s as well. 
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